Předplacená kreditní karta neexistuje

Předplacená kreditní karta je logický nesmysl podobně jako třeba vegetariánský řízek nebo kuřecí svíčková. Přesto spousta lidí shání informace o předplacených kreditních kartách.

Proč je předplacená kreditní karta nesmysl?

Problém plyne z toho, že lidé neznají rozdíl mezi kreditní a debetní kartou a jakémukoliv kousku plastu, kterým se dá zaplatit v obchodě, říkají kreditka. Pokud si přečtete výše uvedený odkaz, mělo by vám být jasné, proč je předplacená kreditka logický nesmysl.

Princip kreditní karty je ten, že utrácíte peníze banky, žijete v podstatě na dluh a peníze vrátíte až na konci bezúročného období. Jakmile peníze někam pošlete dopředu, logicky už utrácíte ty svoje peníze a ne peníze banky, nejde tedy o kreditní kartu.

Čistě teoreticky můžete předplacenou kartu nabít penězi k kreditní karty a vyrobit si tak předplacenou kreditní kartu, ale to je řešení trochu přes ruku a k tomu předplacené karty nejsou.

1000 Kč za založení účtu

Tisícovka, která leží doslova na zemi. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát kartou a tisícovka je vaše. To mě zajímá.

Předplacená karta je debetní

Debtení karta je ta, kterou máte například ke svému běžnému účtu. Pokud s ní platíte, utrácíte své vlastní peníze, nejde o úvěr jako u kreditky.

Možná vás napadá, proč si pořizovat další debetní kartu, když už jednu máte ke svému účtu. Důvodů je více a ty nejčastější jsou:

  • chcete s ní platit na internetu. To je správná úvaha, protože dávat na internetu číslo své hlavní karty, kde máte veškeré peníze, není moc moudré. Pokud použijete předplacenou kartu, můžete si na ni poslat jen tolik peněz, kolik se chystáte na internetu zaplatit a v případě problémů neriskujete všechny peníze.
  • chcete dát dětem kapesné. V dnešní době už děti nemusí dostávat kapesné v podobě mincí, ale můžete jim dát jejich vlastní kartu, kde je omezené množství peněz. Děti se tak učí zacházet s penězi i kartami.
  • chcete si oddělit peníze na konkrétní výdaje. Dovedu si představit, že si například v rodině řeknete, že na jídlo a běžný provoz chcete dát max. 10 tisíc. Nabijete tedy kartu každý měsíc na 10 tisíc a veškeré výdaje na jídlo a provoz domácnosti platíte touto kartou.
  • anonymní platby. Nemusíte být zrovna zločinec nebo naopak agent CIA, abyste občas nepotřebovali zaplatit tak, aby platba nebyla dohledatelná. S předplacenou kartou to do určité míry jde.

Až vám bude příště někdo nabízet předplacenou kreditku, pošlete mu adresu tohoto článku :)

Napsat komentář